1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българо-датско сътрудничество в реализация на проекти по протокола Киото

Българо-датско сътрудничество в реализация на проекти по протокола Киото

Една от възможностите за използване на средствата от проекти по Протокола от Киото е за залесяване предимно с широколистни гори, които са важни, както за пречистването на въздуха, така и за поддържането на водните баланси

 

Реализация на проекти по Протокола от Киото за намаляване на емисиите вредни газове е една от основните области в сферата на опазването на околната среда, в която България и Дания ще си сътрудничат.

Дания е поела сериозен ангажимент за намаляване на емисиите вредни газове с 21 процента до 2012 година и затова за нас интерес представляват проекти по Протокола от Киото. Това съобщи министърът на околната среда на Дания г-жа Кони Хедегаард, която е в България по покана на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. До средата на тази година ще е готов Националният план за разпределение на емисии и ще бъде представен за одобрение в Европейската комисия .

Една от възможностите за използване на средствата от проекти по Протокола от Киото е за залесяване предимно с широколистни гори, които са важни, както за пречистването на въздуха, така и за поддържането на водните баланси, каза още Чакъров. По темата се водят и разговори с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. Има набелязани цели и ще се работи за тяхната реализация.

Управлението на отпадъците беше другата от основните теми, по които разговаряха двамата министри. Кони Хедегаард информира, че Дания е постигнала 60 процента оползотворяване на отпадъците и че от 10-15 години е забранено депонирането на отпадъци на сметища. Видно е, че вървим в правилната посока по отношение на управлението на отпадъците, а именно - ускорено въвеждане на разделното сметосъбиране, коментира министър Чакъров.

Постигнат е напредък в диалога с оползотворяващите организации. Предстои с Националното сдружение на общините да обсъдим конкретни механизми, за да стартира реално разделното сметосъбиране у нас още през тази година, каза Джевдет Чакъров.

Пред датския си колега той представи и напредъка на България в изпълнението на поетите пред Европейския съюз ангажименти в областта на околната среда и изрази надежда, че страната ни ще стане член на Евросъюза на 1 януари 2007 година. Ние се надяваме, че новият доклад на ЕК ще отчете напредъка на България, Дания винаги е подкрепяла разширяването на ЕС, каза Кони Хедегаард.

Двамата министри посетиха "Агрополихим"АД- Девня. По Меморандума за разбирателство между правителствата на България и Дания за сътрудничество по Протокола от Киото към момента от страна на Министерството на околната среда и водите е одобрен проект "Редуциране на азотни оксиди в "Агрополихим"АД. Между предприятието и Датската агенция по околна среда е подписано Споразумение за покупко-продажба на единици редуцирани емисии. Получените средства от тази продажба ще бъдат реинвестирани от "Агрополихим" в екологични проекти.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.