1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българската риба е по-чиста и по-полезна от много видове вносна риба

Българската риба е по-чиста и по-полезна от много видове вносна риба

Това показват анализите на най-модерната Специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури, изградена у нас

Българската риба е по-чиста и по-полезна от много видове вносна риба. Това показват анализите на най-модерната Специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури, изградена у нас. Тя отвори врати в Медицинския университет във Варна, по проект финансиран от Норвежка програма. Очаква се лабораторията да бъде акредитирана до месец – два.

Катедрата по химия към Варненския медицински университет има богат опит в изследванията на черноморските ресурси. ПроектЪТ обаче дава възможност на учените да разработят нови методики за анализ и увеличат капацитета на изследванията си чрез закупуването на супермодерна апаратура за определяне съдържанието на  токсични метали в обектите, като олово, кадмий , арсен и живак.

Освен замърсителите, тук могат да се изследват и плюсовете на рибната тъкан , като – витаминно съдържание и съдържание на  така популярните напоследък омега 3 и омега 6 мастни киселини.

По думите на ръководителя на проекта  проф. Мона Станчева новата лаборатория ще даде възможност да се обхванат цялата българска крайбрежната зона на Черно море, река Дунав, както и вътрешните сладководни басейни. Да се пристъпи към по-мащабни изследвания на миди, рапани и водорасли  и да се протегне ръка и към бизнеса – в лицето на собствениците на мидени ферми по морето.

Автор: Мария Кордон

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.