Това показват анализите на най-модерната Специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури, изградена у нас
Българската риба е по-чиста и по-полезна от много видове вносна риба. Това показват анализите на най-модерната Специализирана лаборатория за изследване на морски и сладководни ресурси и аквакултури, изградена у нас. Тя отвори врати в Медицинския университет във Варна, по проект финансиран от Норвежка програма. Очаква се лабораторията да бъде акредитирана до месец – два.
Катедрата по химия към Варненския медицински университет има богат опит в изследванията на черноморските ресурси. ПроектЪТ обаче дава възможност на учените да разработят нови методики за анализ и увеличат капацитета на изследванията си чрез закупуването на супермодерна апаратура за определяне съдържанието на токсични метали в обектите, като олово, кадмий , арсен и живак.
Освен замърсителите, тук могат да се изследват и плюсовете на рибната тъкан , като – витаминно съдържание и съдържание на така популярните напоследък омега 3 и омега 6 мастни киселини.
По думите на ръководителя на проекта проф. Мона Станчева новата лаборатория ще даде възможност да се обхванат цялата българска крайбрежната зона на Черно море, река Дунав, както и вътрешните сладководни басейни. Да се пристъпи към по-мащабни изследвания на миди, рапани и водорасли и да се протегне ръка и към бизнеса – в лицето на собствениците на мидени ферми по морето.
Автор: Мария Кордон