1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българската земеделска наука – фактор за конкурентноспособност

Българската земеделска наука – фактор за конкурентноспособност

Оценки, проблеми и перспективи

 

„Селскостопанската наука е с водеща роля в развитието на едно безспорно по значимостта си направление на националното ни стопанство и икономика, каквото е земеделието. Днес пред нас за пореден път са представени постиженията и идеите на цялата ни научна общност”. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова при откриването на Кръгла маса на тема „Конкурентноспособност на българското земеделие - оценки, проблеми и перспективи”, в която взе участие и зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев. Събитието се състоя в рамките на професионалния празник на работещите в областта на Българската земеделска наука в Международен панаир - гр. Пловдив под патронажа и с участието на Председателя на Народното събрание Георги Пирински.

По време на кръглата маса се проведе дискусия на тема - „Проблемите на българското земеделие от прехода до присъединяването в ЕС. Адаптация на земеделските производители, на българските институции към предизвикателствата и прилагането на ОСП”. Сред темите, които бяха разглеждани са „Зърнопроизводството - състояние, конкурентноспособност, пазари, развитие”, „Животновъдството - състояние, проблеми, адаптация и перспективи в контекста на промените в ОСП” и „Българското земеделие - комплексно пазарно развитие и диверсификация”.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински откри специализираното изложение "ДАРОВЕТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ", на което бяха показани постижения на растениевъдни, животновъдни, и на специализирани научни звена. Представени бяха над 27 нови сортове ябълки, отглеждани у нас екзотични плодове - киви, смокини, райски ябълки, бадеми, лешници, орехи, както и различни десертни и винени сортове грозде.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.