1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Български фермерски съюз пита ръководството на Министерството на земеделието

Български фермерски съюз пита ръководството на Министерството на земеделието

Защо не сме допуснати до Комитета за наблюдение на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските фондове при споделено управление?

Ето пълния текст на писмото до ръководството на Министерството на земеделието:

В изпълнение на процедурата Български фермерски съюз подаде заявление за участие, ведно с изискуемите документи. След извършена проверка, с писмо от Директора на дирекция РСР ни бе съобщено, че Български фермерски съюз отговаря на законовите изисквания за наблюдател. Със същото писмо обаче, бяхме поканени да изберем общ представител, заедно със Сдружение за изследователски практики, с което сдружение към момента Български фермерски съюз няма договорни, партньорски или каквито и да е било други взаимоотношения.

В така отправената покана ни беше разяснено, че следва да предоставим информация за един общ и до трима резервни представители, а при липса на консенсус, следвало процедура по теглене на жребий. В отговор на поканата изпратихме писмо, с което категорично заявихме позицията си, че като самостоятелна организация и независимо юридическо лице, отговарящо на условията за допускане като наблюдател в Комитета, считаме за нарушаване на законните ни права и интереси ситуацията, в която сме поставени, поради следното:

Български фермерски съюз е самостоятелна организация, която вече една година върви по тежкия път да защитава интересите не само на своите членове, но и на широката общественост, работейки за подобряване на общата държавна селскостопанска политика, земеделските стандарти и качеството на работа и живот на всички земеделски стопани. Български фермерски съюз се води от поставените в Устава си цели, като работи за постигането им чрез собствени средства, усилия и опит.

Сдружението си взаимодейства и сътрудничи в своята дейност с множество организации, с цел постигане на висока експертиза и всеобхватно подпомагане на земеделските стопани, но към момента не познава и не припознава дейността и целите на Сдружение за изследователски практики, тъй като организациите не се намират в структурна обвързаност, нямат договорни или предоговорени отношения, нямат общи проекти, политики или взаимодействие. Практически двете сдружения са поставени в ситуация на обвързаност, без да има нито законов, нито договорен  мотив за това.

Нещо повече, според българското законодателство всяко  юридическо лице е самостоятелен правен субект и сформира собствена воля, посредством управляващите си органи и не може и не бива да бъде лишено от правото си на самостоятелно представителство. С еднаква сила това важи както за Български фермерски съюз, така и за Сдружение за изследователски практики.

За нас остава неясно, както кое налага общо представителство между две напълно самостоятелни и непознати една за друга организации (няма законово ограничение в бройката на наблюдатели), както и какъв би бил механизма на формиране на обща воля между двете.

Към днешната дата все още не сме получили становище по представеното от нас питане и нямаме яснота относно участието си в Комитета за наблюдение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.