1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българските евродепутати Мария Неделчева и Илияна Йотова са в комисията за борба с корупцията на ЕС

Българските евродепутати Мария Неделчева и Илияна Йотова са в комисията за борба с корупцията на ЕС

Снимка:

Комисията ще започне работа от края на април 2012 г. и ще има едногодишен мандат

Европейският парламент одобри днес, 29 март, състава на специалната комисия, която ще разследва организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари в Европейския съюз и ще препоръчва мерки за борба срещу тях, съобщи пресслужбата на институцията.

В нейната работа ще вземат участие 45 депутати, сред които са и българските членове на Европарламента Мария Неделчева (ЕНП) и Илияна Йотова (С&Д).

Комисията ще започне работа от края на април 2012 г. и ще има едногодишен мандат, който може да бъде удължен еднократно. За този период тя трябва да даде оценка на степента на влияние на организираната престъпност върху икономиката и обществото в Европа и да препоръча мерки, чрез които ЕС да отговори на заплахите на международно, европейско и национално ниво.

Депутатите ще организират срещи с жертви, съдии и неправителствени организации. Комисията ще може също така да прави посещения на място и да организира изслушвания с участието на институции от ЕС, държавите членки и трети страни.

Тя ще може да кани представители на бизнеса, гражданското общество, организациите на жертвите на престъпления и официални лица, включително съдии, ангажирани в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.