1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българските кметове оповестиха исканията си за финансова децентрализация

Българските кметове оповестиха исканията си за финансова децентрализация

Официалният документ ще се изпрати до НС и Комитета на регионите в Брюксел

Обръщение до Народното събрание и до Комитета на регионите в Брюксел прие Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ). В него се настоява за финансова децентрализация и прекратяване на процеса на орязване на общинските бюджети. Исканията на кметовете бяха оповестени по време на Четвъртата годишна среща на местните власти в „Албена”.

Три са основните искания на българските общини, залегнали в официалния документ. В него кметовете изказват опасенията си от финансова централизация. Затова настояват за увеличение с 14 млн. лв. на парите за общинска администрация и още 7 млн. лв. за поддържане на инфраструктурата. В документа се посочва, че капиталовите разходи са снижени два пъти и половина. Не на последно място кметовете поискаха и средства за зимна поддръжка и почистване в размер на 6 млн. лв. При това финансово състояние на общините и изразходваните предварително средства исканите от нас пари ще бъдат дадени в петорен размер при евентуално бедствие, предупреди изп. директор на НСОРБ Гинка Чавдарова. Тя поясни, че обобщените аргументи и цифри на българските кметове са представени и на министър Дянков. Според нея има индикации, че той ще подкрепи предложенията на общините в парламента. Предстои Обръщението на кметовете да се превърне в политическа декларация. Законовата рамка на местните финанси ще се обсъжда днес (15 октомври) по време на заключителните срещи на кметовете.

По думите на президента Георги Първанов, който гостува на местните власти в „Албена”, просрочените задължения на общините вече са 200 млн. лв. и няма изгледи за тяхното погасяване. Той също очаква финансовата децентрализация да е в основата при обсъждане на бюджет 2011 в парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.