1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българският бизнес е в пълно съответствие с европейското законодателство

Българският бизнес е в пълно съответствие с европейското законодателство

 

Както българският бизнес, така и контролният орган в лицето на НВМС са в пълно съответствие с европейското законодателство. Това е становището на ветеринарната служба на Нова Зеландия след приключилата й мисия у нас по безопасност на храните от животински произход, съобщават от НВМС.

Мисията започнала на 28 май 2007 г. е имала за цел да установи съответствието на контрола по безопасност на храните от животински произход на България, вече като страна - членка на Европейския съюз. Особен интерес е бил проявен в направленията "Добив на месо" и "Преработка на мляко".

С тази мисия Нова Зеландия слага ново начало на търговските взаимоотношения с българските предприятия, преработващи хранителните продукти от животински произход, съобщи генералният директор на НВМС доц. Жеко Байчев.

Посетени са били две предприятия - едно за добив на месо и едно за преработка на сурово мляко, както и Референтната лаборатория по особено опасни инфекции и Централната лаборатория по екология и експертиза към НВМС.

Нова Зеландия има двустранно споразумение сключено със страните-членки от ЕС и европейското законодателство в областта на безопасността на храните отговаря напълно на изискванията на Нова Зеландия като трета страна за търговия с храни от животински произход, уточняват от НВМС. 

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.