1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Българско-холандска инициатива предлага коне в Родопите да получат официален статут на диви животни

Българско-холандска инициатива предлага коне в Родопите да получат официален статут на диви животни

За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите

От няколко години десетки коне, възстановка на древния тарпан препускат свободно сред природата на Източните Родопи. Българо-холандски екип, който от 2011 година работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага конете да получат официален статут на диви животни. За първи път Статут „Див“ за коне може да стане реалност в България.

В публична си лекция на 28 февруари (сряда) от 18:30 ч. в Биологическия факултет на Софийсикия университет холандският еко експерт Франк Зандеринк ще представи предимствата на Статут Див за природата и хората на Родопите и България, както и за Европа. За първи път пред публика ще бъде показан филм за дивите коне в Родопите.

Лекцията „Статут ДИВ за дивите коне в Родопите“ открива новия сезон на традиционния „Курс за опазване на биоразнообразието“, който Българска Фондация Биоразнообразие вече 12 години организира в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Конете Коник (Equus caballos), които живеят на свобода в Източните Родопи, са възстановка на тарпана (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон - изчезнал подвид на дивия кон. Тарпанът изчезва в дивата природа в края на 19-ти век. Реинтродуцирината  в България порода коник (малък кон на полски) произлиза от полски проект за възстановяване на подобни на тарпана коне, започнал през 1936. Общия брой на конете от този тип по света е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Реинтродуции са правени в Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия. През 2011 година в Източните Родопи бяха докарани 12 полски коника от Холандия, а две години по-късно нова група.

Днес над 70 коника живеят свободно в природата в два района в Източните Родопи – при Бойник и край изоставеното село Сбор. Те са изцяло приспособени към живота си в дивата природа: оцеляват в горещото и сухо лято, преживяват студ и дебели снегове, оцеляват и при вълчи атаки.

Ако конете в Родопите получат статут „Див“, това ще означава, че националните и местните власти признават свободно живеещите коне коник като наистина диви животни. Те ще имат същия правен статут, който имат елените, зайците, сърните… Когато това стане, България ще бъде първата страна в Европа, а и в света, където статутът „Див“ ще бъде даден на доскорошни одомашнени животни. Много страни вече имат интерес да последват стъпките, направени от България.

Даването на Статут „Див“ на конете коник в Родопите ще бъде положителен сигнал за цяла Европа и ще промени представите на европейците за конете, които живеят в дивата природа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.