1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Банките отказват да кредитират животновъдите

Банките отказват да кредитират животновъдите

Фермерите не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата

Банките в страната отказват да кредитират животновъдите, защото правителството не е гарантирало пред тях бюджета за субсидиите през тази година. Всички фермери звънят в Асоциацията на животновъдите в България притеснени, защото не могат да осигурят достатъчно средства за покупката на фуражи за зимата. Банковите институции очевидно нямат доверие в правителството и отказват да кредитират животновъдите, както предните години. Повечето финансови служители дори обясняват, че е спусната директива от централите на чуждите банки да не отпускат средства на бизнеса в България заради лошата политическа обстановка, заяви в съобщение до медиите Бойко Синапов, председател на Асоциация на животновъдите в България.

Никой от земеделските производители не е виждал бюджета за сектора и какви точно пари ще се разпределят. В предишните години Министерство на земеделието и храните даваше гаранции пред банките за бюджета и неговото разпределение. До момента от новото правителство такива мерки не са предприети. Фермерите имат удостоверения от Държавен фонд "Земеделие" за подадените заявления за субсидиране, които служат пред банките. Финансовите институции обаче искат допълнителни гаранции от МЗХ, за да предоставят кредити.

Миналата година по това време животновъдите получиха помощ по "де минимис", докато сега няма нищо, посочва Синапов.

В края на юни трийсетина животновъди протестираха пред Министерството на земеделието и храните заради прекъснатия от новата администрация диалог с тях. Те поискаха единствено да им бъде обещано, че парите за есенно-зимния сезон за сектора са осигурени. В отговор от аграрното ведомството отрекоха да няма диалог и обясниха, че националните доплащания към европейските субсидии за животновъдите за тази година са осигурени. Те са общо 144 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече от миналата година.

От Асоциацията изразяват и несъгласие с това държавата да вземе нов заем от 1 млрд. лв., който заедно с лихвите трябва да бъде връщан от хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.