1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАОППЗ: Пълен провал на мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014 - 2020 г.

БАОППЗ: Пълен провал на мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от ПРСР 2014 - 2020 г.

От Асоциацията настояват приемът по мярката да бъде удължен до 20.09.2018 година

Според Асоциацията преди 1 месец с отварянето на мярката от ПРСР са признати около 67 групи и организации на производители от всички сектори, като датата на признаване на повечето от тях е отпреди две години. Следователно първите две години от подпомагането и то с най-високите проценти на субсидиране са загубени. При разпределение на подпомагането в % от оборота по години: първа – 10%; втора – 9,5%; трета – 9%; четвърта 8,5%; пета – 8%, то следва да обобщим че първите две години съставят 43 % от общия размер на подпомагане. При бюджет на мярката за този прием от 14 793 043 лв., това автоматично означава, че вече са загубени около 6 410 319 лв. Земеделските стопани са лишени от съответното подпомагане и най-вероятно остатъкът от бюджета ще бъде преразпределен и насочен към други мерки.

От БАОППЗ се опасяват, че загубените средства няма да бъдат 43% от бюджета за приема, а се очертава 100% неизпълнение и тотален провал, поради следното:

В условията за кандидатстване и насоките на управляващия орган, публикувани в ИСУН  Приложение № 1 към Заповед № РД09-565 от 15.06.2018 г. в раздел „Критерий за допустимост на кандидатите“ ТОЧКА 3 гласи следното: „За подпомагане могат да кандидатстват групи и организации на производителите, които отговарят на определението „малки и средни предприятия”, съгласно изискванията на Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП) и са признати до края на 2020 г.“

От Асоциацията напомнят, че дефиницията за малки и средни предприятия НЕ ОТГОВАРЯ на определението за групи и организации на производители у нас, тъй като те всъщност са микропредприятия. Коя група или организация на производители има повече от 10 човека, назначен персонал, за да попадне в обхвата на малко предприятие, имайки предвид както и годишния оборот, така и стойността на активите? Та нали именно това е целта на мярката – административно укрепване.

Тъй като микропредприятията са изключени, като допустими бенефициенти по мярката, то 100% от потенциалните ползватели на помощта ще се окажат „извън борда“.
Във връзка с така създалата се ситуация, от БАОППЗ апелират към Министерство на земеделието, храните и горите за спешно изменение в частта за допустимост на бенефициентите и допускането на микропредприятията по мярка 9 от ПРСР. Имайки предвид, че крайният срок за подаване на проектни предложения е 20.08.2018 год., то настояваме приемът да бъде удължен до 20.09.2018 год.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.