1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Басейнова дирекция Източнобеломорски район обсъди с областните администрации мерки за превенция на риска от наводнения

Басейнова дирекция Източнобеломорски район обсъди с областните администрации мерки за превенция на риска от наводнения

Институциите заявиха готовност за взаимно информиране

Директорът на Басейнова дирекция Източнобеломорски район /БДИБР/ инж. Георги Семерджиев проведе работни срещи с представители на областните администрации на София, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Бургас, Сливен и Ямбол, които попадат в обхвата на дирекцията.

Представителите на областните администрации бяха запознати с етапите за изпълнение на дейностите за осигуряване на  проводимост на речните легла, координацията и отговорностите на отделните институции, текущия и последващ контрол, както и административнонаказателните процедури при неизпълнение.

Инж. Семерджиев увери участниците, че за речните участъци за които се изисква издаване на разрешителни ще получат приоритетно експертна и консултанска помощ от БД ИБР. При необходимост от изземване на наносни отложения или извършване на дейности в защитени територии и зони с цел осигуряване на проводимостта на речните легла е необходимо да бъде издадено разрешително от съответната басейнова дирекция, като процедурата се води от областните администрации.

Институциите заявиха готовност за взаимно информиране като Басейнова дирекция Пловдив пое ангажимент да подпомага местната  власт, чрез подаване  информация от Системите за ранно предупреждение.  

С цел по-доброто информиране на населението министър Ивелина Василева даде указание резултатите от текущия и последващ контрол на проводимостта на речните легла да се визуализират и да се изготвят карти на проверените участъци. Те ще се публикуват на страниците на съответните басейнови дирекции. Картите ще се актуализират два пъти в годината. Първите ще бъдат публикувани до 30 юни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.