1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бедствено положение обявиха и в община Гулянци

Бедствено положение обявиха и в община Гулянци

 

Във връзка с продължителната суша, възникналите щети на местното население, свързани с поминъка на територията на общината, и направените констатации, със Заповед на зам.-кмета Христо Павлов под № 399 от 19 юли 2007 година, и на основание чл. 49 от Закона за защита при бедствия и аварии, на територията на община Гулянци е обявено бедствено положение, съобщават от общинската администрация. Обстоятелствата, довели до обявяване на бедственото положение, са продължителната суша от началото на тази година, както и големите горещини през юни и юли. По данни на комисия, която е назначена да огледа щетите, към момента са засегнати от сушата 70-80% от засятата царевица и 40-50% от слънчогледа.
Високите температури от 38 до 43 градуса са предпоставка за възникване на много пожари, които засегнаха много гори и пасища в землищата на селата. От пожари в селата Брест и Гиген са унищожени 150 дка. гори и са изпепелени много пасища.
Заповедта на Христо Павлов е изпратена до областния управител и до министъра на държавната политика при бедствия и аварии./posredniknews.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.