1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Белгия връща темата за Нутрискор в дневния ред на ЕС

Белгия връща темата за Нутрискор в дневния ред на ЕС

Симпозиумът, насрочен за 25 април, ще бъде организиран на експертно ниво

Една от целите в хранително-вкусовия сектор, които си е поставило белгийското европредседателство, е отново да обсъди едно общоевропейско етикетиране на хранителните стойности. За целта през април ще има симпозиум, на който ще се дискутира системата Нутрискор. Така Белгия отново отваря дебата между държавите членки, които я използват, и тези, които се противопоставят на приемането й на ниво Европейски съюз.
 Симпозиумът, насрочен за 25 април, ще бъде организиран на експертно ниво.
Пусната във Франция през 2017 година, Нутрискор е цветно кодирана система за етикетиране, от A-зелено, обозначаващо "най-здравословното", до E-червено, което класира храните според тяхната хранителна стойност, изчислена върху стандартна порция. От края на 2023 се прилага нов алгоритъм с по-строги параметри за млякото и зърнените закуски, а зехтинът и другите мазнини от растителен произход печелят точки спрямо предходната класация.
 
Според проучване на Европейската комисия от 2020 година етикетите, използващи цветно кодиране в комбинация с градуиран индикатор, са най-добрият вариант, който да важи за всички държави членки. Забавянето при въвеждането се дължи на желанието на Брюксел да избегне прекомерната поляризация на дебата, обявиха от Комисията в края на 2022. Оттогава темата не е на дневен ред.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.