1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Белгийски селски стопани ще изливат 3 милиона литра мляко

Белгийски селски стопани ще изливат 3 милиона литра мляко

През последните дни протестиращите блокираха пътища, провеждаха демонстрации, раздаваха мляко безплатно

 

Белгийски селски стопани възнамеряват да проведат днес безпрецедентна акция в знак на протест срещу падането на изкупните цени на млякото – да излеят в полетата в района на град Сине около 3 милиона литра мляко. Това съобщиха от Обединената федерация на асоциациите на селскостопанските производители в страната, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

Организацията на производителите на млечна продукция миналата седмица призова белгийските фермери да започнат от петък мащабна „млечна стачка”, по време на която селскостопанските производители да не зареждат с мляко търговските мрежи на страната и да провеждат редица акции на протест, за което Agro.bg вече съобщи.

Въпреки, че двете основни селскостопански обединения на страната – Федерацията на селското стопанство на Валония и Селскостопанския профсъюз на Фландрия не подкрепиха „млечната стачка”, много селскостопански производители се присъединиха към акцията.

През последните няколко дни протестиращите селскостопански производители блокираха пътища, провеждаха демонстрации, раздаваха мляко безплатно.

Събирането на мляко за акцията днес, по думите на представителите на Организацията на производителите на млечна продукция, протича добре и заявените три милиона литра мляко ще бъдат събрани. На полетата ще бъде изсипано не само белгийско мляко, но и млякото на френски фермери, които също протестират против падането на изкупните цени.

„Млечната криза” присъства в Европа вече не първи месец. Изкупните цени на млякото паднаха за една година с между 40 и 50%  до 18-20 евроцента за литър. В същото време разходите за произвеждането на един литър мляко са 33 цента. Според експерти, за да бъде производството на мляко рентабилно, цената на литър трябва да бъде най-малко 50 евроцента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.