1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Берлин настоява за общоевропейски правила за хранителните добавки

Берлин настоява за общоевропейски правила за хранителните добавки

Прекалено високите дози от някои витамини и минерали могат да увредят здравето

За по-строги общоевропейски правила и норми при хранителните добавки настоява германското правителство. Според коалицията, ръководена от канцлера Ангела Меркел, прекалено високи дози от някои витамини и минерали могат да увредят здравето.
 
В своя призив към Брюксел кабинетът на Меркел приветства факта, че Европейската комисия е възобновила работата си по определяне на максимално допустими количества от тези вещества. Според Берлин такива норми трябва да има за различни продукти, като плодови сокове, зърнени закуски и млечни напитки, обогатени с витамини и минерали.
"За да гарантираме правната сигурност и ефективния контрол, трябва да имаме еднакви правила за целия пазар в Европейския съюз", изтъкна и министърката на земеделието и храните Юлия Кльокнер. "От Комисията очакваме ясно становище по въпроса и бърз напредък при разработването на тези правила", допълни тя в изказване пред немски медии.
Във внесеното от правителствената коалиция парламентарно искане се казва още, че през последните 18 месеца се забелязва тревожната тенденция в интернет да се предлагат хранителни добавки, обещаващи противодействие срещу Ковид-19. Някои от тези продукти се предлагат без да са регистрирани във Федералната служба за защита на потребителите. Тези продажби трябва да бъдат поставени под същия контрол, на който подлежат и аптеките, дрогериите и супермаркетите, настояват депутатите.
Те призовават правителството да засили разяснителната дейност, обръщайки се най-вече към важни мултипликатори като детски лекари и треньори в спортните клубове.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.