1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БФС и БАК са поканени за пълноправни членове на Cogeca

БФС и БАК са поканени за пълноправни членове на Cogeca

На 23 юни предстои Президиума на Copa

22 юни 2023 г. е историческа дата за българското земеделие. Българска аграрна камара - БАК официално беше приета за член на Cogeca, европейската организация на кооперативите на фермерите е ЕС. Утре предстои Президиума на Copa. Това съобщи в социалните мрежи Светлана Боянова, изп. директор на БАК. По думите й кооперирането е една от главните задачи, върху които БАК и нейните членове ще продължават да работят, защото това е инструментът за силен пазар на българските земеделски продукти и за устойчив доход на земеделските производители! 
 
В същото време стана ясно, че и втората кандидатстваща организация от България - Български фермерски съюз, също е получила покана за членство в Cogeca. 
 

 „Още от учредяването на Български фермерски съюз имаме задачата да поставим проблемите на агросектора в страната ни на европейско ниво. Водени от обединението на всички ангажирани в него, вярваме, че това е правилният път“, каза председателят на БФС Георги Стоянов. Утре – 23 юни, предстои представяне на Български фермерски съюз и в президиума на Copа.

 

„Копа-Коджека“ е най-голямата и влиятелна европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС. Тя представлява интересите на своите членове в Брюксел, с най-висока представителност в селскостопанския сектор в Европа. В нея влизат над 28 млн. фермери и техните семейства, както и около 38 000 кооперации. Към момента членове на „Копа-Коджека“ са Австрия, Белгия, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.