Биофермерите ще могат да увеличават площите си, без да поемат нов ангажимент

Това предвижда изменение от 1 ноември 2011 г. в Наредба 11 за мярка 214

С приетото изменение от 1 ноември тази година в Наредба 11 за мярка 214 „Агроекологични плащания”, фермерите ще могат да увеличават площите си, без да поемат нов ангажимент.

Улеснението важи, ако увеличението е до 20% (но не повече от 2 ха) от одобрената за подпомагане площ и ако е предприето в рамките на първите три години от участието по мярката. Преди промените в наредбата стопаните бяха длъжни да обновят ангажимента си за нов петгодишен срок.

Промените улесняват стопаните и в случаите, когато – след третата година – от петгодишния ангажимент, преустановят агроекологичната си дейност или прехвърлят стопанствата си на лице, регистрирано в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), което няма да продължи дейността им. Ако това се случи през четвъртата година на подпомагане, биофермерите възстановяват 40%, а не цялата получена до момента финансова помощ. Ако преустановят агроекологичните си задължения през петата година, ще се наложи да възстановят само 20%, а не 100% от получените средства.

Има изменения и в подмярката „Поддържане на земи с висока природна стойност” (ВПС). Отпада разграничаването между недоизпасани и преизпасани площи. От сега нататък двете направления ще бъдат обединени в едно, с по-голям годишен размер на плащанията – 171 евро/ха.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.