1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биофермерите ще могат да увеличават площите си, без да поемат нов ангажимент

Биофермерите ще могат да увеличават площите си, без да поемат нов ангажимент

Това предвижда изменение от 1 ноември 2011 г. в Наредба 11 за мярка 214

С приетото изменение от 1 ноември тази година в Наредба 11 за мярка 214 „Агроекологични плащания”, фермерите ще могат да увеличават площите си, без да поемат нов ангажимент.

Улеснението важи, ако увеличението е до 20% (но не повече от 2 ха) от одобрената за подпомагане площ и ако е предприето в рамките на първите три години от участието по мярката. Преди промените в наредбата стопаните бяха длъжни да обновят ангажимента си за нов петгодишен срок.

Промените улесняват стопаните и в случаите, когато – след третата година – от петгодишния ангажимент, преустановят агроекологичната си дейност или прехвърлят стопанствата си на лице, регистрирано в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), което няма да продължи дейността им. Ако това се случи през четвъртата година на подпомагане, биофермерите възстановяват 40%, а не цялата получена до момента финансова помощ. Ако преустановят агроекологичните си задължения през петата година, ще се наложи да възстановят само 20%, а не 100% от получените средства.

Има изменения и в подмярката „Поддържане на земи с висока природна стойност” (ВПС). Отпада разграничаването между недоизпасани и преизпасани площи. От сега нататък двете направления ще бъдат обединени в едно, с по-голям годишен размер на плащанията – 171 евро/ха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.