1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биогоривата в България

Биогоривата в България

Има хора, които не искат произведените у нас биогорива да се използват

"В България има закон, който предвижда смесване на минералните горива с биогорива, като биогоривата трябва да са 5 процента от общия им обем, но на практика няма смесване", каза пред журналисти Димитър Минчев - член на Управителния съвет на Националната асоциация по биогорива.

"Смесването на горивата е заложено в Закона за възобновяемите енергийни източници. У нас има изградени мощности за производството на 150 хил. тона биогорива", потвърди Драгомир Гайдаров - член на УС на асоциацията. Според него в страната има хора, които не искат произведените у нас биогорива да се използват.

Представителите на асоциацията предлагат промени в законодателството, които да доведат до ясен график за смесване на дизела с биодизел. Според предложения график от 1 ноември 2009 г. дизелът трябва да се смесва поне с 2% биодизел, от 1 ноември 2010-а - биодизелът да е 3%, а от 1 май 2011 г. - да е вече 4%. Според този график към 2010 г. трябва да има потребление на биогорива в страната от 1,16%, което е крайно недостатъчно, смятат членовете на асоциацията.

Според представителите на асоциацията селските стопани губят от престоя на мощностите за биогорива, защото тези инсталации са добър търговски партньор. През 2008 г. в нашата страна са произведени не повече от 1000 тона биодизел, който е изнесен за Румъния, Гърция, Испания и Италия. Произведените количества биоетанол са малки, като износът не е икономически обоснован. Цената на бензина ще спадне с 5-10 стотинки, ако се използват 5% биоетанол, допълниха от асоциацията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.