1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биопроизводителите няма да търпят санкции заради пасищата

Биопроизводителите няма да търпят санкции заради пасищата

Около 2 хил. производители се опасяват, че ще се наложи да връщат средства по мярка Агроекология

Биопроизводителите, които изпълняват агроекологични дейности, не са заплашени от санкции заради новите правила за пасищата. Това заяви на блиц-контрол министърът на земеделието и храните Десислава Танева - по време на заседание на парламентарната земеделска комисия.

Общински пасища и ливади имат право да ползват стопани, които притежават животни. Такива са правилата според промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Около 2 хил. производители се опасяват, че ще се наложи да връщат средства по мярка Агроекология, тъй като много от тях не могат да покрият изискванията за наличие на определен брой животни. От Българска асоциация Биопродукти поставиха въпроса пред министър Танева по време на заседание на парламентарната земеделска комисия.

Въпреки, че Законът за собствеността и ползването на земеделските земи е променен, условията по изпълнението на мерките от Програмата за развитие на селските райони остават същите, обясни аграрният министър. Такива са и европейските регламенти, допълни Десислава Танева. Според нея не е необходима специална нормативна база за биопроизводителите, които изпълняват дейности по Агроекология, смята земеделският министър. По настояване на бранша обаче, Танева изрази съгласие да бъдат изпратени разяснителни писма до всички общински кметове - за да има пълна яснота относно договорите, сключени между кметове и биопроизводители за ползването на пасища и ливади по мярка Агроекология.

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.