1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Биопроизводителите са в очакване

Биопроизводителите са в очакване

Снимка:

Брюксел спешно да потвърди искането на България

На 270 стопани тази година им изтича петгодишният срок на ангажиментите по агроекология. От публикуваните в Държавен вестник промени в Наредба 11, която касае агроекологичните плащания, става ясно, че те няма да получат субсидии по мярка 214 „Агроекологични плащания“ за тази  година. В наредбата е записано, че 2014-та  е нулева по отношение на поемане на нови агроекологични ангажименти. В същото време експерти от МЗХ твърдят, че това ще се промени и че спорната Наредба 11 ще бъде преработена.

От браншовата асоциация „Биопродукти“ изпратиха открито писмо до премиера Пламен Орешарски и земеделския министър Димитър Греков с молба да се преразгледа политиката към биопроизводителите.

От бранша настояваха да не се премахват сега съществуващите 2 параграфа от наредбата, които дават възможност за едногодишно удължаване на агроекологичните ангажименти извън сега действащия програмен период, който изтича в средата на 2014 г.

Европейското законодателство също дава право на държавите членки, които подкрепят екологичното производство, да не прекъсват цикъла за подпомагане, въвеждайки свои вътрешни правила.

Затова сега биопроизводителите искат държавата да осигури само минималните субсидии за техния сектор, тъй като през новия програмен период сеитбооборотът и останалите агроекологични субсидии не са свързани с 5-годишни ангажименти за прилагане. По груби изчисления сега регистрираните биостопанства си разпределят годишно около 20 млн. лева, което е минимална част от общия бюджет на мярката за агроплащания.

Земеделският министър Димитър Греков се ангажира да подпомага малкия бизнес. Известно е, че всички биопроизводители попадат в графата на малките производители.

От министерството твърдят, че проблемът на биологичното земеделие бил в това, че е част от мярка 214 и отделянето му от тази мярка щяла да предизвика дискриминация за останалите дейности по мярката.

Нулевата година за биоземеделците ще бъде премахната с нови промени в Наредба 11. Това обясни държавният експерт Александър Атанасов от Дирекция РСР в МЗХ по време на конференция за биоземеделието в София. Атанасов се опита да успокои потърпевшите 270 биоземеделци. След като въпросът предизвика медийни и обществени скандали, МЗХ спешно започна да търси решение на проблема. В крайна сметка се стигна до единствения възможен вариант по думите на Александър Атанасов, а именно отново да бъде променена Наредба № 11 , така че старият петгодишен период да бъде удължен на 6-годишен само за тези 270 производители и годината да не бъде нулева. В момента се очаква Брюксел спешно да потвърди искането на България за това и се очаква през месец май биопроизводителите да могат да очертаят площите си. Нови 5-годишни агроекологични ангажименти няма да бъдат сключвани тази година. Това ще стане през 2015 г. със средства по новата ПРСР, уточни Александър Атанасов.

В седмичната анкета на Agro.bg ние попитахме: Заплашени ли са от нулева година биопроизводителите?

50% от нашите потребители смятат, че не са заплашени, ако се приложи удължаване на плащанията с една година, още 25 % са на мнение че, ако секторът бъде подпомогнат финансово с национални схеми, това няма да повлияе негативно на биопроизводителите.  ¼ от гласувалите ( 25%)  се опасяват, че  през 2014-та ще се подпомагат само фермери с поети през предходните години агроекологични ангажименти.

Сега отново сме в очакаване на решението от Брюксел, както и да разберем кои биопрозводители ще бъдат засегнати от промените и ще има ли изобщо такива, при положение, че става въпрос за 270 стопани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.