Биоразнообразие: Евродепутатите ще поискат обвързващи цели за защита на дивата флора и фауна и хората

Парламентът последователно отдава приоритет на биологичното разнообразие

ЕП ще обсъди новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. в понеделник и се очаква да призове за по-добра защита на сухоземните и морските райони на ЕС при гласуване във вторник.

Природата намалява в световен мащаб с безпрецедентни темпове, като един милион от около осем милиона вида са застрашени от изчезване (според доклада на IPBES). Парламентът последователно отдава приоритет на биологичното разнообразие и многократно предупреждава за неговата продължаващата безпрецедентна загуба.

След приемането на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. се очаква членовете на ЕП да призоват за закон за биологичното разнообразие, подобен на законодателния акт на ЕС в областта на климата, за да се гарантира, че до 2050 г. световните екосистеми ще бъдат възстановени, устойчиви и адекватно защитени.

Те също така вероятно ще призоват за това най-малко 30 % от сухоземните и морските зони на ЕС да бъдат защитени, за спешни действия за спиране на намаляването на пчелите и други опрашители, както и за обвързващи цели за биологичното разнообразие в градовете, като например зелени покриви.

 

roofgarden

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.