1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бившите бандити днес са аргобизнесмени

Бившите бандити днес са аргобизнесмени

Следите се заличават бързо

В България отдавна се знае, че земеделието е изключително удобно за изпиране на мръсни пари, защото следите се заличават много бързо, казва за Агенция “Фокус” ст. н. ст. д-р Огнян Буюклиев от Института за аграрна икономика. Според него прането на пари с помощта на агросектора е публична тайна от 15 години насам. Схемата е много лесна: “Например – наемам 1000 дка, декларирам, че съм произвел продукция, изнасям я и реализирам големи печалби – а дали съм произвел нещо наистина – това трудно може да бъде проверено и доказано”, обясни Буюклиев.

Една от най-сериозните причини да има такива престъпни схеми в земеделието е високата корумпираност на ресорната администрация. Изследване на Световната банка от 2000 г. за аргобизнес средата у нас сочи, че 60 % от анкетираните фермерите потвърждават за корупционни практики в земеделската администрация. Според Огнян Буюклиев в България прането на пари чрез земеделието се използва предимно от престъпните групировки почти в цялата страна. “На практика – спомнете си за открития бандитизъм до 1998 г. – тези хора според вас къде отидоха сега? Не са в затвора. Голяма част от тях сега са аргобизнесмени. Това в Северозападна България се знае много добре”, посочи Огнян Буюклиев.

Според него трябва да се направи проверка на големите арендатори на земя у нас, защото има такива, които арендуват около 200 – 300 хил. дка земя годишно. Но отчетеното в статистиката като засети площи на практика е много по-малко, отколко се обработва, смята Огнян Буюклиев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.