1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бизнесът и домакинствата в България са задлъжнели на ВиК дружествата с общо 64,1 млн. лв.

Бизнесът и домакинствата в България са задлъжнели на ВиК дружествата с общо 64,1 млн. лв.

Снимка:

Това разкриват отчетите за финансовото състояние на водните дружества за първото полугодие

Бизнесът и домакинствата в България са задлъжнели на ВиК дружествата с общо 64,1 млн. лв. Това разкриват отчетите за финансовото състояние на водните дружества за първото полугодие, които бяха публикувани наскоро от финансовото министерство. Само малка част от фирмите са си направили труда да посочат коя част от потребителите колко точно им дължи и заради това не може да се прецени дали битът или фирмите са по-некоректни платци, пише "Труд".

Общото за всички водни дружества обаче е, че несъбраните вземания от клиенти са нараснали през първото полугодие на т.г. в сравнение със същия период на миналата. Това е станало с различен процент за различните дружества, като най-драстично е във Варна - от 13 млн. лв. през първото полугодие на миналата година през същия период на тази година несъбраните вземания от клиенти вече са станали 15 млн. лв.

Със своите 15 млн. лв. варненското ВиК води класацията по несъбрани вземания. Веднага след него е пловдивското, чиито клиенти от 5 млн. лв. миналата година вече са увеличили дълговете си на 5,4 млн. лв. Хасковското ВиК е на трето място със своите 4,9 млн. лв. несъбрани вземания, но то пък не е посочило колко са му дължали клиентите през м.г.

В списъка има само две изключения от тенденцията за още по-голямо задлъжняване: ВиК Димитровград, където дълговете са намалели от 1,8 млн. на 1,7 млн. лв., и ВиК Търговище, където от 0,8 млн. лв. миналата година сега са 0,7 млн. лв.

Водните дружества, които най-често са смесена собственост на държавата и общините, водят с различен успех борбата за редовно плащане на задължения. Повечето се оправдават, че не могат да спират ефективно водата на длъжниците, тъй като спирателните кранове в многофамилните сгради са общи. В малкото случаи, когато са предприемали такава мярка, е имало недоволства от коректните платци, а и има няколко решения на КЗК и на съда, по които ВиК фирмите имат да плащат обезщетения за ощетените клиенти, които плащат редовно.

Затова пък почти няма дружество, което да не отписва като несъбираеми вземанията, когато изминат 5 години от възникването им. Ако не го правеха, сега вземанията им щяха да са стотици милиони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.