1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бизнесът търси варианти срещу колосални екоразходи

Бизнесът търси варианти срещу колосални екоразходи

 

Повече разходи за бизнеса, отколкото ползи за икономиката се очаква да донесе в сегашния си вид проектозаконът на министерството на околната среда, който ще задължи предприятията да отделят пари за предотвратяване и отстраняване на екощети. Това съобщи Адриана Младенова от Института за пазарна икономика, който изчислява колко ще струва на фирмите новият закон. Той ще изисква от компаниите чрез банкова гаранция или застраховка да обезпечат риска от екощети.

Според проекта фирмите, които са определени като нискорискови, трябва да осигурят поне 50 хил. лв. обезпечение, среднорисковите - минимум 100 хил. лв., а високорисковите - над 500 хил. лв. За по-малките предприятия да блокират 50 хил. лв. в банка може да се окаже разоряващо, коментира Димитър Бранков, директор на център "Чиста индустрия" в Българската стопанска камара (БСК).

Общата сума, която бизнесът ще трябва да блокира, се измерва в милиарди левове. Браншовиците предлагат и други алтернативи за обезпечение - ипотека на имущество, залог на ценни книжа и други активи, колективна застраховка. Освен това те са на мнение, че банковата гаранция не може да бъде безусловна и трябва да бъде освобождавана в полза на екоминистерството само срещу документи за извършени разходи и доказана вина на компанията.

В последния вариант на закона е отхвърлено искането на бизнеса компаниите да имат неограничен достъп до данните за базисното състояние на почвите, водите, въздуха, които са необходими за определянето на екозаплахите. Браншовиците смятат още, че само една институция трябва да следи за прилагането на разпоредбите. Експерти от браншови организации коментираха, че екоминистерството няма административен капацитет, а регионалните екоинспекции имат предимството да познават дейността на компаниите от своя район./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.