1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Благотворително състезание с охлюви се провежда днес в Стара Загора

Благотворително състезание с охлюви се провежда днес в Стара Загора

Събитието е в помощ на Кризисния център "Самарянска къща" за жени и деца, жертви на насилие и трафик

Благотворително състезание с охлюви се провежда днес в Стара Загора в помощ на Кризисния център "Самарянска къща" за жени и деца, жертви на насилие и трафик.

В състезанието ще се включат 100 тренирани охлюви по трасе от 33 см. Организацията на играта е съобразена напълно със световния формат на състезанието – кръгла писта, представляваща два концентрични кръга, уточняват организаторите. По регламент надпреварата започва, когато охлювите се поставят в центъра и победител е този, който пръв стигне до края на очертаната окръжност. Традиционният радиус на състезателната окръжност е 33 см. Върху черупките на охлювите състезатели се отбелязва техния номер, като това става с директна рисунка или залепен стикер.

Световният рекорд е поставен от охлюва Арчи през 1995 година, който е обиколил трасето за две минути. Състезателите са предоставени от местен старозагорски охлювъд. Надпреварата ще бъде излъчвана на видео стена, а спортен коментатор ще отразява случващото се. Към момента 5 местни бизнес организации са потвърдили участието си, подкрепяйки каузата с различни по размер суми.

По време на събитието ще има и други предизвикателства, изненади и забавления. Най-малките ще имат възможност да сътворят цветни идеи с черупки от охлюви и миди, да изобретят творчески рамки, да нарисуват охлюва-победител, както и да участват в работилничка за "Рисуване на лица", пише "Дневник".

Организатор на събитието е Сдружение "Самаряни" в партньорство с община Стара Загора, ССИК "Различният поглед", Фондация "Земя завинаги", Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Състезанието ще се проведе от 18.30 ч. в старозагорската градска градина и в него ще могат да се включат граждани срещу минималната сума за участие от 2 лева, а за бизнес организации дарителската такса е 50 лв.

Сдружение "Самаряни" управлява делегирани от държавата услуги в подкрепа на рискови групи деца и семейства вече 13 години и в директната работа с тях нееднократно се е налагало да подпомага деца и жени, жертви на домашно насилие и трафик, уточняват от сдружението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.