1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 20 млн. лв. са отпуснати за преодоляване на щетите от природни бедствия

Близо 20 млн. лв. са отпуснати за преодоляване на щетите от природни бедствия

На общините ще бъдат преведени 19 015 938 лв.

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 19 910 247 лв. за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. На общините ще бъдат преведени 19 015 938 лв., а останалите средства са за министерствата на вътрешните работи, на здравеопазването, на икономиката и енергетиката, на отбраната, на образованието и науката, на регионалното развитие и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности, извършени от сили на Единната спасителна система при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти.

За общините Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните (Смолянско), които бяха засегнати от обилния мокър сняг и интензивните валежи от дъжд на 25 октомври, авансово ще се предоставят средства в размер на 70% от заявените разходи. Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи.

Резервът за непредвидени и неотложни разходи в случай на бедствия беше променен до 120 млн. лв. с актуализацията в бюджета, влязла в сила през м. август. От тази сума по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане до момента са разпределени общо 97 656 757 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.