1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 3 хиляди тютюнопроизводители излизат на протест

Близо 3 хиляди тютюнопроизводители излизат на протест

Снимка:

Управителният съвет на фонд „Тютюн” ще заседава във връзка с изплащането на премиите

Близо 3000 тютюнопроизводители от цялата страна ще протестират на 21 декември от 10.00 часа на АМ „Тракия”, на разклона за село Труд. Това информира председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите Юлиян Кенански. Те ще се съберат на детелината край село Труд от четири лъча. Те ще пристигнат от цяла България. Колегите им от Гоцеделчевско ще стачкуват отделно, те ще затворят за няколко часа граничен пункт Илинден, каза Кенански. „Избрахме протестите да са тук, защото в пловдивското село Марково се намира Института по тютюна”, уточни той.

Тютюнопроизводетелите ще  настояват за точна и ясна позиция от правителството относно техните проблеми и искат да знаят ще бъдат ли платени и кога премиите им за реколта 2009 и какъв ще бъде размерът им. Те са уведомили за исканията си чрез писма министър-председателя, министъра на земеделието, председателя на парламента и председателя на комисията по земеделие в Народното събрание. За изплащане на премиите са нужни около 160 милиона лева. По данни на Министерството на земеделието регистрираните тютюнопроизводители в страната са около 40 хиляди, но още 150 хиляди души са ангажирани в производството като работници. Премията е елемент от цената на тютюна, която е експортноориентирана продукция, обясни Кенански. Тя не се дава от държавата, а е дял от акциза на тютюна. Тютюнът вкарва над 2 милиарда акциз в държавната хазна, а българският тютюн е авторитетен на международния пазар. Ако исканията ни не бъдат изпълнени ще преминем към гражданско неподчинение, допълни още Кенански.

Управителният съвет на фонд „Тютюн” ще заседава на 21 декември във връзка с изплащането на премиите на тютюнопроизводителите за 2009 г. На заседанието се очаква да бъде взето решение как и кога ще бъдат изплатени премиите. Решението ще бъде предложено за одобрение в сряда 23 декември на Министерски съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.