1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Близо 3 млн. лева са неразплатените средства към „Напоителни системи” ЕАД от ликвидираната Изпълнителна агенция по хидромелиорации (ИАХ)

Близо 3 млн. лева са неразплатените средства към „Напоителни системи” ЕАД от ликвидираната Изпълнителна агенция по хидромелиорации (ИАХ)

Около 2 милиона лева са платени от Дружеството за електроенергия

Държавното търговско дружество „Напоителни системи” ЕАД поддържа 253 км Дунавски диги, 247,88 км предпазни диги по вътрешни реки, 1 530 532 дка отводнителни системи и полета, и 3000 корекции на реки, които предпазват инженерна инфраструктура (мостове, пътища и др.). „Служителите на Напоителни системи” ЕАД се грижат ежедневно за поддържане на тези хидромелиоративни съоръжения в добър експлоатационен вид, независимо дали са преведени средства от държавата или не”, обясни изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД, Елица Попова. За 7 от клоновете на „Напоителни системи” ЕАД – Русе, Видин, Велико Търново, Бургас, Варна, Плевен и Перник, отводняването е основна дейност, а за останалите 14 е съпътстваща на напояването. Съгласно закона за водите, извършването на дейностите по поддържане на хидромелиоративните съоръжения за отводняване и предпазване от заливане се извършва с бюджетни средства. „Неразплатените средства от страна на държавата са причина за поредното забавяне на заплатите на служителите на „Напоителни системи” ЕАД. В 6 от клоновете на Дружеството не са изплащани заплати от месец юли, а вече са дължими за месец октомври”, коментира още Елица Попова. Общата сума на задълженията към работниците възлиза на 1 792 287 лева. От друга страна, толкова са и средствата, преведени от „Напоителни системи” ЕАД на електроразпределитените дружества до момента, за работата на 76-те отводнителни помпени станции, за да не се стигне до заливане на земеделски земи и инженерна инфраструктура. Само през месец юли, когато бяха интензивните валежи в цялата страна са платени 385 920 с ДДС лева за консумирана електро енергия. За сметка на това, служителите на Дружеството, поемат своята отговорност за изпълнение на Държавната програма без да получават заплати, коментира още изпълнителния директор, Елица Попова.

Най-тежко е положението в „Напоителни системи” ЕАД, клон Русе. Неразплатените средства за поддържане на хидромелиоративните съоръжения по дунавския бряг възлизат на около 900 000 лева, включително средства за заплати, електроенергия, горива и охрана на годни, но неизползвани помпени станции. Липсата на средства за заплати пречи на изпълнението на първото мащабно почистване на Дунавски диги, което се изпълнява от началото на месец август по Договор № РД 50-79/ 30.07. 2010 г., с министерство на земеделието и храните (МЗХ). Почистването включва ръчно и механизирано изсичане на дървесна и храстовидна растителност в 2 участъка на дунавски диги с обща дължина - 18 415 м. Такова мащабно почистване не е правено от 17 години насам. „До момента са почистени около 5500 м., но в последните две седмици се наблюдава рязко спадане на производителността”, обясни Михаил Милчев, управител на „Напоителни системи” ЕАД, клон Русе. Това се дължи на факта, че служителите не са получавали заплати от 4 месеца – юли, август, септември и октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.