Близо 43 килограма е средногодишната консумация на месо и месни продукти на глава от световното население

На първо място в класацията е Австралия с над 120 килограма на човек

Близо 43 килограма е средногодишната консумация на месо и месни продукти на глава от световното население. Това показват данните на Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО.

През последните 50 години производството на месо в глобален мащаб е нараснало четири пъти. С подобни темпФАове се увеличава и консумацията, но при нея има значителни различия според регионите. Така например жителите на Европейския съюз ядат по 82 килограма и половина на година, докато в Африка количеството е около пет пъти по-малко – само 18 килограма и половина. Най-голяма е консумацията в страни със силно животновъдство, като Австралия, Съединените Щати, и някои държави от Южна Америка.

Има и изненади - малката по площ Австрия, се нарежда сред първите места, докато Индия, която е с население над 1 милиарда души, е в дъното на класацията. Причините са няколко, коментират от ФАО. На първо място – икономически. Колкото е по-богато населението на дадена страна, толкова по-голямо е потреблението на месо. Културата и религията също играят важна роля, пример за това е Индия. В страната месо се яде в малки количества, защото кулинарните и религиозните традиции са други.

На първо място в класацията е Австралия с над 120 килограма на човек, следвана от Съединените Щати с близо 118 и Австрия с над 101 килограма. След Австрия в Европа се нареждат Франция и Германия с по 88 килограма, докато в Русия са само 67 килограма. Консумацията в България е около 35 килограма.