Близо 5 пъти по-малко са били горските пожари през 2014-а година в сравнение с предходната

Установените щети от всички пожари възлизат на 729 хил. лева

Близо 5 пъти по-малко са били горските пожари през 2014-а година в сравнение с предходната. Това сочат данни от ежегодната статистика на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. По-малко са били пожарите и в сектор „Селско и рибно стопанство“.

172-а горски пожара е трябвало да овладеят огнеборците през 2013-а година. През 2014-а те са били едва 39. Най-голям е броят на горските пожари в Софийска област – 8 на брой. Без инциденти са 11 области: Варна, Бургас, Видин, Враца, Габрово, Плевен, Разград, Русе, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Повечето от горските пожари възникват от човешка немарливост, отчитат експерти.

541 са възникналите пожари през 2014-а година в сектор „Селско и рибно стопанство“, отчита статистиката. Това е значително по-малко от 2013-а година, когато инцидентите са били 822-а. Най-много на брой са били пожарите в три области: 67 в Пловдивско, 55 в Благоевград и 52-а в област Хасково. Няма регион в страната без регистрирани пожари през 2014-а година в стопанския сектор. Установените щети от всички пожари през 2014-а година възлизат на 729 хил. лева, сочат данните от Националния статистически институт. Те са изчислени въз основа на представените отчети от 141-а Постоянни общински комисии за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Автор: Анета Божидарова

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.