1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Блокирани са земеделски проекти за над 260 млн. лв.

Блокирани са земеделски проекти за над 260 млн. лв.

 

За трети път зам.-министрите на пет министерства саботираха министъра на земеделието Нихат Кабил при избора на временен шеф на фонд "Земеделие". Заседанието на управителния съвет на фонда трябваше да се проведе късно в петък, но поради липса на кворум се отложи за поненелник. Така администрацията продължава да блокира изпълнението на 600 проекта в животновъдството, растениевъдството и преработвателната индустрия. Блокираните проекти, които очакват субсидии, са за над 260 млн. лв., съобщиха от земеделското министерство.

Повече от месец земеделският министър Нихат Кабил се опитва да прокара кандидатурата на зам.-шефа на фонда Ализан Яхова за временно изпълняваща длъжността, но среща съпротивата на коалиционните партньори. Първоначално агроминистърът също протакаше избора в очакване за оневиняване на титуляря Асен Друмев, срещу когото се води съдебно разследване за неправилно сключени договори за наем. Нови факти към делото са подсказали, че до есента разследването няма да приключи, затова в края на миналата седмица земеделският министър обяви, че "изборът на временен шеф няма да реши проблема, тъй като нито една разплащателна агенция в страните от Европейския съюз не се управлява от заместник". Пред депутатите от земеделската комисия министърът съобщи, че ще представи на премиера Сергей Станишев кандидатура за нов титуляр.

Писмото до премиера официално е изпратено в петък, но името ще бъде обявено едва след положителен отговор при съгласувателната процедура, каза още Кабил.

След двумесечно мълчание от фонда най-после дадоха и пълна информация за блокираните проекти. През март са одобрени 119 договора за инвестиции в земеделски стопанства, като предвидената по тях субсидия е за 46 млн. лв. За одобрение чакат още 498 проекта в различни области, които в момента се проверяват от експерти. Общата инвестиционна сума по тях е за 202 млн. лв. Други 32 проекта са приключили, очаква се субсидия за 17.3 млн. лв., но не може да се изплати заради липсата на подпис. Заради липса на шеф се блокира и цялостната работа на разплащателната агенция, която в началото на юни ще бъде проверявана от евроексперти./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.