1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Борис Михайлов: ДФЗ се отваря към земеделските стопани

Борис Михайлов: ДФЗ се отваря към земеделските стопани

Снимка:

Имаме постъпили над 650 въпроса на горещите ни телефони

 „Първото, което направихме с моя екип, бе да създадем така наречените „горещи телефони” специално за бенефициерите по Програмата за развитие на селските райони. От началото на юни до сега имаме постъпили близо 650 въпроса.“, съобщи на брифинг изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ -Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) Борис Михайлов.

Всеки един въпрос се разглежда и обработва индивидуално и по всички тях са предприети действия за разрешаване на възникналите неясноти и проблеми.

„Най-често земеделските стопани се жалват за забавяне на решения за одобрение на проекти, както и отказ на служителите да отговорят на запитванията на бенефициери“, заяви още Михайлов.

 Държавен фонд „Земеделие“ изплати над 114 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 за периода юни-септември 2021 г. За последните 3 месеца са подписани 181 договора със сума на договорената субсидия от близо 63 млн. лв. (62 743 341.58 лв.), подчерта изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“.

„Най-голямото забавяне, което констатирахме при встъпването ми в длъжност, бе при разглеждането на проектните предложения на Местните инициативни групи (МИГ), като при някои от тях достигаше до 30 месеца. Отново казвам, че всички забавени проекти ще бъдат финализирани до края на годината“, заяви Борис Михайлов. Управляващият орган на Програмата за развитие на селските район увеличи бюджета на договорите на 63 Местни инициативни групи с близо 58 млн. лева, с които много българските общини ще бъдат допълнително подпомогнати за свои проекти, които ще подобрят качеството на живот на гражданите, допълни той.

Само за три месеца служителите от дирекция „Технически инспекторат“ в ДФ „Земеделие“ са извършили 6 273 теренни проверки на бенефициенти, заявили участие в схемите, мерките и програмите, които институцията администрира. Увеличеният контрол цели недопускане на плащания към производители, които не отговарят на условията за подпомагане, заяви Михайлов. Той каза още, че Фондът е започнал извършването на т. нар. ad-hoc проверки на място в цялата страна. Те представляват изненадваща проверка на служителите, които осъществяват теренна проверка на място на земеделски производител. „Искам да прекратя опитите на служителите да заобикалят правилата и да се убедя, че те стриктно изпълняват своите задължения“, каза Борис Михайлов.

Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ заяви, че Фондът изготвя нова методика за определяне на доставните цени на продукти по училищните схеми „Плод” и „Мляко”. По този начин ще се гарантират справедливи цени на продуктите и качеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.