1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Браншови организации се обединиха с искане за промяна на Концепцията за директните плащания

Браншови организации се обединиха с искане за промяна на Концепцията за директните плащания

Организациите подкрепят намаляването на минималната площ за участие в схеми за подпомагане на площ на 0,5 ха

Организациите от работната група по прилагане на европейските политики се обединиха около обща декларация, свързана с Концепцията за прилагане на директните плащания. За това информираха от Българската асоциация Биопродукти.

„Въпреки различията си, всички ние сега сме заедно, в името на промяна на цялостната концепция в аграрната политика на страната по посока на разнообразието на сектора на малките земеделски стопанства и въвеждане на тавани на директните плащания. Така, както и елиминиране на сивия сектор в земеделието чрез задължаване на всеки фермер да бъде регистриран и доходите му от земеделие да са не по-малко от 50%“, заявиха от Асоциацията.

Документът е подписан от 30 браншови организации.

„Ние, организациите подкрепили Декларация от 15.07.2014г. предлагаме на вниманието на Министерство на земеделието и храните нашето общо Становище по публикуваната концепция:

1. По отношение дефиницията за „активен фермер" смятаме, че освен изброените в Концепцията изисквания, би трябвало да се добави изискване за регистрация като земеделски производител регистриран според законодателството на Република България, чиито приходи да бъдат минимум 34 от селскостопанска дейност дейност, получавани за най-близката финансова година както и да бъде разширен т.нар „негативен списък" с дивечовъдни и ловни стопанства, министерства, общини и общински предприятия.

2. Подкрепяме намаляването на минималната площ за участие в схеми за подпомагане на площ на 0,5 ха.

3. По отношение въвеждане на тавани за директните плащания, потвърждаваме позицията си, изразена в декларацията ни, за въвеждане на 100 %-ово намаление на плащанията по СЕПП за суми над 300 000 евро, като спестените средства бъдат пренасочени във втори стълб за мерки, свързани с развитие на приоритетните за България отрасли - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство,пчеларство, етерично маслени култури, тематична подпрограма за подпомагане на малки земеделски стопанства на /гарантирани бюджети по м. „Инвестиции във физически активи" и м."Биологично земеделие"/.

3.1. Да се увеличат таваните от 300 000 евро със стойността на направените разходи за работни заплати, данъци и осигуровки.

3.2. Таваните от 300 000 евро да се увеличат с приходите от субсидиите по СЕПП за земеделски земи, обвързани с отглеждането на животни, като една животинска единица се равнява на 1 хектар" се посочва в Декларацията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.