1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Браншови организации в сектора на плодовете и зеленчуците искат оставката на зам.-министър Тодор Джиков

Браншови организации в сектора на плодовете и зеленчуците искат оставката на зам.-министър Тодор Джиков

Той не ги е допуснал до среща на бранша в МЗм

В писмо до президента, министър-председателя на РБългария и до земеделския министър Явор Гечев седем браншови организации (Асоциация на овощарите в България, Добруджански овощарски съюз, Национална био асоциация, Съюз на дунавските овощари, Национален съюз на градинарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция) искат оставката на зам.-министър Тодор Джиков. 
 

Причината – той не ги е допуснал до среща в МЗм с „представители на браншова организация от сектор „Плодове и зеленчуци“. Поведението на заместник-министър Джиков е доказано непрофесионално и крайно неуважително. Настояваме за незабавната му оставка“, се посочва още в писмото. 

 
Браншовите организации посочват още: 
 

„За пореден път ни беше демонстрирано, че Министерството на земеделието не желае да работи с нас. Оставаме с неприятното впечатление, че се толерира, едва ли не рекламира едно определено сдружение. Докато българските овощари отчаяно търсят оцелял след измръзването цвят по дърветата си, заместник-министър Джиков не допуска до така важната среща представители на седем браншови организации. Редно е форматът на подобен вид срещи да включва представители на всички активни браншови организации от засегнатите сектори, а не само на една. Искахме да участваме в тази среща, за да дадем предложения за справянето с проблема с измръзването - да разкажем за добри практики, прилагани в западните страни, да говорим за превенция на измръзването в България, какво се прави, какво е възможно - като технологии, като резултати. Искахме да споделим идеи и професионални препоръки какво е нужно още да се предприеме, как могат овощарите да бъдат подпомогнати в прилагането на различните технологии за борба с последствията от пролетните студове. Защото заявяването на засегнати от измръзване площи в общинските комисии по земеделие не е решение за всеки пострадал.

Тук възниква следният проблем:
Стопанин, чиито плодове са измръзнали на 100%, ще получи протокол за измръзване на 100% и обезщетение. Но този, в чието насаждение измръзването е на 85% примерно, ще получи протокол за 85% и никакво подпомагане. Защото по дървото винаги може да се намери някоя оцеляла цветна пъпка. В природата нещата не са винаги на 0% или 100%.
 
Българското производство на плодове и зеленчуци е в постоянен спад както като размер на обработваеми площи, така и като брой земеделски производители. Всичко това е в следствие на грешните политиките, водени от настоящото ръководство на МЗм.“
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.