1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бразилия възобнови износа на живи говеда

Бразилия възобнови износа на живи говеда

Забраната беше наложена в края на миналата седмица след жалба на природозащитна организация

Бразилия възобнови износа на живи говеда, след като апелативен съд в Сао Пауло отмени забраната. Мярката беше наложена в края на миналата седмица от по-ниска съдебна инстанция. Тогава съдът спря експорта по море заради лошите условия, при които животните се транспортират.

Припомняме ви, че първоначалната жалба беше подадена от природозащитна организация, която установила, че на кораб, натоварен с 27 хиляди говеда, животните разполагат с много малко пространство и нямат никакви хигиенни условия. Пратката беше предназначена за Турция, един от най-големите международни клиенти за бразилско говеждо. След проверка от ветеринарните власти, федерален съд в Сао Пауло спря целия износ по море на живи говеда от Бразилия, с аргумента, че защитата на животните не е гарантирана. Според това решение експортът трябваше да остане забранен, докато държавата, приемаща животните, не се задължи да спазва бразилските изисквания за транспорт и колене.

Апелативният съд отмени тази забрана, като посочи, че в момента условията за износ отговарят на правилата. Всяка промяна на изискванията трябвало да мине през обстойно обсъждане и анализ на доказателствата, според апелативните магистрати. В решението си те обръщат внимание и на икономическото значение на износа на живи животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.