1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бразилия влезе в конфликт с Г-7

Бразилия влезе в конфликт с Г-7

Жаир Болсонаро
Жаир Болсонаро

Бразилският президент Жаир Болсонаро отказа предложената от Г-7 помощ за гасенето на пожарите в джунглата. Седемте най-големи икономики в света предложиха 20 милиона долара финансиране за полетите на пожарникарските самолети.

В интервю за бразилски медии шефът на кабинета на Болсонаро каза, че страната му няма да приеме парите. Вместо това те предлагат с тези 20 милиона Европа да възстанови собствените си гори.

На срещата си в Биариц държавните и правителствени ръководители на страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат средствата, с които Бразилия веднага да започне гасенето на пожарите от въздуха. От канцеларията на Болсонаро отговориха, че Франция и другите държави трябва да се погрижат първо за собствените си проблеми, а не да проявяват колонизаторски манталитет.

Бразилските атаки срещу Еманюел Макрон придружаваха цялата среща на Г-7, след като френският президент включи темата за пожарите в региона на Амазонка в дневния ред. Жаир Болсонаро обвини Макрон, че търси евтини сензации и че инструментализира бедствието, за да трупа дивиденти. В Биариц Макрон нарече джунглите в Южна Америка "обща ценност" за цялото човечество и призова международната общност да поеме своята отговорност. Това предизвика гневна реакция от страна на Болсонаро, който смята, че Франция нарушава суверенитета на Бразилия. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.