1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Британски експерти не изключват избухването на трета за тази седмица епидемия от шап в графство Съри

Британски експерти не изключват избухването на трета за тази седмица епидемия от шап в графство Съри

Досега са унищожени 800 прасета и 390 глави едър рогат добитък

 

Британски експерти не изключват избухването на нова, трета за тази седмица епидемия от шап във ферма, разположена близо до двете ферми в английското графство Съри, където преди няколко дни бе открита болестта.

 Вчера министерството на околната среда, храните и селското стопанство на Великобритания съобщи, че изводът е бил направен, след като кръвта на овца във фермата е показала евентуалното наличие на вируса на шапа. Фермата е в зоната на карантината, въведена около стопанствата, където бе открит вирусът.

 В сряда стана известно, че шапен вирус е открит във фермата "Милтън Парк", която се намира на разстояние 48 километра от двете стопанства, където вирусът бе регистриран в началото на август. Във фермата бяха убити около 350 глави добитък. След това като предпазна мярка британското министерство на околната среда, храните и селското стопанство заповяда да бъдат унищожени животните и в съседната на "Милтън Парк" ферма. Там бяха избити 800 прасета и 40 глави едър рогат добитък. По-късно стана ясно, че те също са заразени.

Около засегнатите от шапа ферми бе въведена 10-километрова зона на карантина.

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.