1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел готви кампания за генномодифицирани храни

Брюксел готви кампания за генномодифицирани храни

В."Индипендънт":Жозе Барозу е инициатор на кампания за разпространение на генномодифицирани храни в ЕС

 

 

Шефът на Еврокомисията Жозе Барозу е инициатор на кампания за разпространение на генномодифицирани храни в ЕС, твърди публикация в неделното издание на британския в."Индипендънт". Вестникът се позовава на конфиденциални документи от срещи на работна група, в която участват представители на всяка от страните членки.

Барозу, който според изданието е привърженик и застъпник за разпространението на генномодифицираните храни, поискал от лидерите на всяка от 27-те страни да излъчи представител за участие в работна група по проблема. Първата сбирка била на 17 юли, а втората - на 10 октомври, пише британският вестник в електронното си издание. Срещите се провели под председателството на Жоао Вале де Алмейда, шеф на кабинета на Барозу. На тях били обсъждани планове за ускоряване на въвеждането на генномодифицирани култури и храни на европейския пазар и начини за справяне с обществената съпротива срещу ГМО (генномодифицирани организми), пише вестникът.

Подготовката за безпрецедентната според изданието кампания засега се пази в тайна заради високата обществена съпротива в Европа срещу генно изменените култури и продуктите от тях. Досега във Великобритания не са се отглеждали такива култури заради острото публично несъгласие. Франция, която разрешава ГМО, замрази отглеждането на такива култури, в Испания и Португалия съпротивата срещу тях също набира скорост, отбелязва "Индипендънт он сънди".

Биотехнологичната индустрия води разяснителна кампания и се аргументира, че ГМО са един от основните начини да се изхрани нарастващото население на света.

Междувременно вчера Ройтерс съобщи, че британски учени са разработили генномодифициран червен домат, който при тестове доказано унищожава туморни клетки у мишки. Доматът е пурпурночервен и е обогатен с пигмента антоцианин, съдържащ се у боровинки и притежаващ антиоксидантни свойства.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.