Брюксел и Лондон са стигнали до споразумение за Брекзит

Снимка:

След дълги преговори най-после има пробив

"Където има воля, там има и сделка". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер оповести, че Брюксел и Лондон са стигнали до споразумение за Брекзит. От своя страна Мишел Барние, главният преговарящ от страна на Брюксел допълни, че е намерено решение, което изцяло респектира интегритета на пазара и ще помогне за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

След дълги преговори най-после има пробив. По думите на Юнкер компромисът между Европейския съюз и Великобритания е справедлив и ще запази мира и стабилността в Ирландия, както и вътрешния пазар. 

Споразумението предвижда Северна Ирландия да остане част от Общия пазар, така че между двете части на острова да няма митнически проверки. За сектора на селското стопанство е от особена важност, че Белфаст ще продължи да се придържа към европейските правила за аграрни продукти, включително безопасността на храните, ветеринарните и данъчните предписания, както и условията за държавни субсидии. Митническата граница се измества от сушата във водите на Ирландско море.

Досегашната предпазна клауза за Ирландия предвиждаше цялото Обединено кралство да остане в митническия съюз, докато Лондон и Брюксел не сключат договор за свободна търговия. За Борис Джонсън това беше неприемливо, тъй като ще забрани на Великобритания да сключва такива споразумения с трети страни. Сега за преходен период от 4 години само Северна Ирландия остава в митническия съюз и така ще обмитява внесените стоки според британските ставки. Това се отнася само до стоки и продукти, които няма да се преработват. Парламентът в Белфаст получава правото след изтичането на 4-те години да поиска удължаване на срока с още максимум 8 години.

Споразумението между Великобритания и Европейския съюз вече получи одобрението от правителствените ръководители, събрали се на среща на върха. Предстои гласуване в Европарламента и в Камарата на общините, където Джонсън е изправен пред сериозния проблем да не получи подкрепа, тъй като коалиционните му партньори от Северноирландската юнионистка партия вече обявиха, че няма да одобрят сделката.