1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел настоява за повече алтернативни методи за растителна защита

Брюксел настоява за повече алтернативни методи за растителна защита

Страните от Европейския съюз трябва да предприемат по-сериозни усилия за намаляване на употребата на отровни препарати за растителна защитa

Страните от Европейския съюз трябва да предприемат по-сериозни усилия за намаляване на употребата на отровни препарати за растителна защита. За това настоява Европейската комисия.

В доклад за напредъка по съответната европейска директива Комисията посочва, че жителите на Европейския съюз с право се притесняват за следите от пестициди в храната и природата. Здравният комисар Витенис Андриукайтис, който представи доклада, изтъкна, че Брюксел взима тези притеснения на сериозно и затова ще следи за спазването на правилата.

До 2012 година държавите-членки трябваше да изработят национални планове за намаляване на препаратите. Пет години по-късно Европейската комисия проверява напредъка и е установила, че нито една страна не използва в достатъчно голям обем алтернативните методи за растителна защита. Критикува се и факта, че в много държави все още се пръска от въздуха, което е предпоставка за разпространяването на химикалите на големи площи. Германия е една от малкото страни, където този начин на третиране на посевите се разрешава само по изключение. Пръсканите от самолет площи във Федералната Република са намалели от 18 хиляди хектара през 2012-та на под 4 хиляди хектара през 2015 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.