1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел праща експерти да следят работата във фонд "Земеделие"

Брюксел праща експерти да следят работата във фонд "Земеделие"

Министър Кабил иска по-строг контрол при усвояване на средствата

 

Брюксел праща евроексперти през май, които ще следят работата във фонд "Земеделие". Това обяви вчера земеделският министър Нихат Кабил. Специалистите от Европейската комисия ще проверяват как се изплащат европари по земеделските програми на ЕС и какъв е контролът върху тях. След приключване на инспекцията експертите ще обявят забележките си в доклад, който ще бъде пратен в Брюксел.

Земеделският министър призна, че преди два дни във фонд "Земеделие" е пристигнало писмо от Европейската комисия, в което има отбелязани пропуски в работата на Разплащателната агенция към фонда, която отговаря за изплащането на агросубсидиите от ЕС. Забележките са още от миналата година, но по тях не са взети необходимите мерки. Критиките са свързани с недостатъчен брой работещи в агенцията, липсата на отчети за усвоените евро пари, както и незадоволителен контрол върху изплащането на субсидиите.

Министър Кабил обясни преди редовното заседание на правителството, че препоръките от страна на ЕС вече са изпълнени. Министър Кабил се закани, че ако работата в агенцията не се подобри, ще въведе още по-строг контрол в нея. Междувременно говорителят на Европейската комисия Майкъл Ман съобщи, че на българската разплащателна агенция Брюксел е дал изключително ниска оценка на работата й.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.