1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Брюксел ще продължи с даването на разрешения за отглеждане на ГМО

Брюксел ще продължи с даването на разрешения за отглеждане на ГМО

Най-разпространената ГМ култура в Европа е царевичният хибрид на „Монсанто" MON810

Европейският комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали обеща да продължи с одобряването на генетично модифицираните култури (ГМ). Страните членки на ЕС ще обсъдят предложението, което им позволява те сами да избират дали да отглеждат или да забраняват спорната технология.

Предложенията, обявени от Европейската комисия през юли, ще позволят на Франция и на другите страни да запазят съществуващите „предпазни" забрани за отглеждане на ГМ култури, докато страни като Испания и Португалия ще бъдат свободни да продължат с отглеждането им.

Европейските министри на земеделието ще обсъдят плановете на 27 септември. Франция, Германия и Испания вече заявиха, че предложенията подкопават общата политика на ЕС за ГМ културите - аргумент, който комисарят се опитва да разбере.

Малтийският комисар каза, че би могъл да приеме някои промени в предложенията, ако това ще спечели подкрепата на повечето европейски правителствата и евродепутати, необходима за превръщането на плановете в закон.

Комисар Дали обаче изключи пълното ревизиране на законодателството на ЕС за ГМ културите. Той заяви, че ако се окаже трудно да се постигне споразумение по-скоро би запазил настоящата система, която е одобрила за отглеждане само две ГМ култури за 12 години.

Междувременно, Комисията ще продължи да използва правото си да разрешава едностранното отглеждане и внос на културите, когато правителството не успее да вземе решение, каза комисарят.

ЕК ще представи дълго отлаганото решение за подновяване на разрешението на ЕС за царевичният хибрид на „Монсанто" MON810 - най-разпространената ГМ култура в Европа. Дали каза, че решението ще влезе в сила до края на годината. Очаква се да се въведе 0,3% допустима грешка за намерените в пратките неодобрени ГМО, при условие, че разрешението на ЕС за разнообразието все още не е влязло в сила.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.