1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Броени дни преди пролетните християнски празници пазарът на агнешко се раздвижи

Броени дни преди пролетните християнски празници пазарът на агнешко се раздвижи

Доколко цените удовлетворят фермерите

Броени дни преди пролетните християнски празници пазарът на агнешко се раздвижи. Доколко цените удовлетворят фермерите и ще покрият ли разходите по отглеждането на агнетата? Отговорите потърси кореспондентът ни Галина Недкова в овцевъдна ферма в добричкото село Опанец.

От 11 години тази ферма се опитва да възроди традициите. В нея се отглежда стадо от 180 овце-майки Ил дьо Франс. Породата е месодайна и се характеризира с отлични вкусови качества. Въпреки това търсенето все още е слабо и цената най-вероятно ще бъде 6 лева за килограм живо тегло, разказва ветеринарят д-р Васил Стоев.

Затова продажбите ще бъдат повече на дребно. Търсене има, но все още не е активно въпреки качествата на породата. Овцефермата оцелява благодарение на растениевъдството, което се развива върху 30 000 дка земя и на фуража, който се приготвя за животните. 

150 овце от месодайното стадо са регистрирани като чистопородни и за тях се очакват субсидии. От миналата година овцефермата членува в Асоциацията за развъждане на Ил дьо Франс в България.

Вижте подробности във видеото...

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.