1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БСК: Държавата иска да подчини браншовите организации в земеделието

БСК: Държавата иска да подчини браншовите организации в земеделието

10 асоциации от хранителния бранш също подкрепят позицията на Камарата

Чрез предложените текстове в законопроекта за браншовите организации държавата иска да подчини съюзните организации на производителите и преработвателите. Това се твърди в официално становище на Българската стопанска камара. Според писмото, главната цел е браншовиците да се превърнат в удобни за властта квазиструктури на гражданското общество.

В становището си Камарата уточнява, че предложените законодателни текстове са в противоречие с конституционния принцип за свобода на сдружаване, международните актове, по които България е страна, както и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Според текстовете браншовите организации са задължени да се вписват в регистър към министерството, чийто смисъл остава неясен.

10 асоциации от хранителния бранш също подкрепят позицията на Камарата. Писмото е изпратено на ресорната парламентарна комисия, председателите на парламентарни групи и министъра на земеделието и храните. В четвъртък в парламента е предвидено обществено обсъждане на проектозакона заедно с представители на аграрните браншове.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.