1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БСП готви законодателни промени, свързани с търговията на дървесина

БСП готви законодателни промени, свързани с търговията на дървесина

Сред мотивите е и този, че Софийската стокова борса "нагласява" търговете

БСП готви законодателни промени, свързани с правилата, при които се търгува дървесина. Текстовете са почти готови, обяви в сутрешния блок на bTV червеният депутат Димчо Михалевски. Той заяви и че Софийската стокова борса, където се търгува дървесина, нагласявала търговете и е била създадена система при предишното правителство, при която е смазана самата конкуренция.

Приетият закон през 2011 г. закон, който регламентира търговията с дървесина и последващата наредба беше насочена към това да постави в пряка зависимост шестимата директори на държавните предприятия от министъра и схемата да работи. Стоковата борса е едно престъпно начинание, обясни още Михалевски. Сред мотивите за готвените промени той посочи и този, че конкретно Софийската стокова борса "нагласява" търговете.

При правителството на ГЕРБ правилата бяха такива, че печелеха частни интереси, а не държавата, огромни предприятия не можеха да работят, посочи той. По думите му при ГЕРБ схемата е била направена така, че вместо държавните горски предприятия да печелят от добива на дървесина, се налага всяка година бюджетът да ги финансира с 30 млн. лв.

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, обяви, че търговете се провеждат по Закона за стоковите борси и тържищата за всички видове стоки. От 23 години дървесина се търгува на тази борса, като в момента държавата не търгува през нея. Държавата спря да продава дървесина през борсата тъкмо при управлението на ГЕРБ след промени в Наредба на земеделското министерство.

Михалевски нарече абсолютна истина твърденията на представители на бизнеса, че малко фирми купуват дървесината на организираните държавни търгове и след това я препродават на по-високи цени на останалите.

Председателят на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков коментира пред телевизията, че страната е била "разпарчетосана" на шест парцела "по съвсем мафиотски начин". В отговор земеделският министър при управлението на ГЕРБ Мирослав Найденов коментира в студиото, че управляващите тогава се опитвали да налагат професионализма в горите, доказателство за което било, че и сега четири от шест регионални директори не са сменени от новото правителство.

Найденов защити отново съпартиеца си от БАСТА Емил Димитров, който за пореден път беше обвинен от участниците в разговора, че е бил в конфликт на интереси като е търгувал с дървесина чрез фирма, ръководена първо от него, а след като става депутат - от негови роднини по права линия. По думите на Найденов Димитров е имал влияние не по отношение на търговете с дървесина, а в смисъл на законодателство, защото е бил заместник-председател на земеделската комисия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.