1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. "Булгартабак" е с най-добри резултати от първото тримесечие за последните 5 г.

"Булгартабак" е с най-добри резултати от първото тримесечие за последните 5 г.

Когато цифрите говорят, е редно каубоите да замълчат, заяви в опровержение на думите на ген. Ваньо Танов шефът на "Булгартабак" Александър Манолев

Когато цифрите говорят, е редно каубоите да замълчат. Това заяви в опровержение на думите на директора на митниците ген. Ваньо Танов председателят на СД на "Булгартабак" Александър Манолев, цитиран от БГНЕС.

Износът на цигари спрямо миналата година реализира увеличение с 51.8%, докато на вътрешния пазар има спад 4.8% за първите три месеца на 2010 г. спрямо предходния период. Изпълнителният директор на дружеството Иван Биларев посочи, че ген. Танов пряко е обвинил ръководството на компанията, че я тласка към фалит. Той опроверга тези твърдения като заяви, че приходите от продажби са нараснали с 59% за последните две години. В момента компанията е с 37% пазарен дял. През април миналата година той е бил над 50%, което означава, че само за 12 месеца "Булгартабак" е загубил 14 пункта от дела си.

Брутната печалба за първото тримесечие на консолидирана база 8.898 млн.лв., при 5.8 млн.лв. за миналата година и 1.6 млн. лв. за 2008 г. "Булгартабак" е с най-добри резултати за първото тримесечие за последните пет години. Ръководството на дружеството твърди, че няма загуби от 71% в компанията, както каза ген. Танов. Загубата на пазарен дял, според Манолев, не е причинена от дейността на техните конкуренти, а заради нелегалния пазар. По негово мнение, ръстът в нелегалния пазар е нараснал с 40% спрямо април миналата година. Тогава бандеролният пазар е бил 1400 тона, а април тази година е 860 тона.

Няма държава в света, която да е успяла с всякакви мерки да намали дялът на пушачите с повече от 3% на година, коментира Манолев. Според "Булгартабак" няма компания от сектора, която да е увеличила пазарния си дял повече от 2%. Като неоснователни и повлияващи върху инвеститорите, той определи този тип говорене срещу компания с държавно участие в процес на приватизация.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.