1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Бяс

Бяс

Тровят бездомни кучета във „Владая“ и „Горна баня“

Заради страх от разпространение на бяс, в кварталите "Горна баня" и "Владая", хората са започнали да тровят улучните кучета, съобщи на пресконференция днес директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев. Според него тези действия са незаконни и е предприета проверка. На 31 юли във Владая беше открита мъртва лисица, за която е установено, че е имала бяс. Оттогава ветеринарната служба в София е ваксинирала над 500 кучета.

Над 27 случая на бяс по животни са регистрирани в страната от началото на годината досега,  каза още Байчев.  За цялата минала година те са били 40.

Полицаи и ловци ще наблюдават осем района в София, като ще ограничават излизането на домашни кучета или ще стрелят  по чакали и лисици, които  "държат резервоара на беса" , а  популацията им е увеличена, каза Байчев. Най -рано от началото на следващата година пък в България трябва да се прилага орална ваксинация, като за целта ще се кандидатсва за близо 2 млн. евро от Европейската комисия.

Бясът по животните не се лекува, при установяване на болестта животното се умъртвява. Най-податливи към заболяването са лисиците, вълците, кучетата, котките и тревопасните селскостопански животни. Заразата се предава по кръвен път - чрез ухапване или одраскване. Заболяването може да се прояви 6 до 10 месеца по-късно. Признаците са сърбежи, промяна в настроението, възбуда.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.