1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Чака се проект за промени в Закона за горите

Чака се проект за промени в Закона за горите

Семенни горски масиви няма да се заменят с частни гори

 

Обсъжда се ограничаване на замените и други сделки с гори от държавния фонд, съобщиха от Лесотехническия университет. Идеята е държавата да разрешава прехвърляне само за издънкови гори, които не изпълняват защитни и вододайни функции и дървесината им е евтина. Според експерти, такива са дърветата в 1/3 от горския фонд на страната - около 10-12 млн. декара. Заменките в семенните гори ще бъдат забранени. През последните 5 години близо 5786 дка са били отписани от горския фонд и в тях е било разрешено строителство.

След неколкомесечен медиен натиск едва на 19 октомври МЗГ представи списък на районите и фирмите, заменили свои гори с държавни. Оказа се, че с 57 замени, парафирани от Нихат Кабил и предшественика му Мехмед Дикме, държавата е дала на частници над 8000 дка свои гори - главно по Черноморието и планинските курорти. След серия разкрития за скандални рокади Кабил бе принуден да обяви мораториум върху замените. Той обеща да предложи кабинетът да се произнася по всяко предложение за разпореждане с държавния горски фонд. По принцип издънковите гори растат в ниските части и близо до населените места, а семенните са разпространени в планините. Това разделение на практика означава, че само сделките край ски комплексите ще бъдат ограничени, а в горските площи край морските курорти ще има възможност за замени.

Работна група от МЗГ трябва да представи до 4 декември пред министър Кабил проект за промени в Закона за горите, който засяга разпореждането с държавния фонд.

"Ще забраним замените на държавни разсадници, дендрариуми, семенни бази, насаждения във вододайните зони с частни гори," обясни зам.-министърът на аграрното ведомство Стефан Юруков. Те задължително ще се запазят държавни и няма да се разрешава строителство върху тях. Според Юруков, за останалите гори може да се въведе разрешителен режим и за замени да се произнася Министерският съвет.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.