1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Четири банки дават пари за тютюна

Четири банки дават пари за тютюна

Изкупната кампания ще приключи в срок, обеща шефът на "Булгартабак"



Булбанк, ДСК, ДЗИ Банк и ЦКБ са готови да финансират изкупната кампания на тютюна. Първите две обаче са поставили условие "Булгартабак холдинг" да поеме солидарна отговорност за заемите заедно с дъщерните фабрики, обяви шефът на холдинга Георги Костов. Трезорите също дали съгласие да кредитират само дружествата на холдинга в Кърджали, Гоце Делчев и Пазарджик.

Вече са изкупени 2700 т, или 26% от договорените от "Булгартабак" 11 114 т тютюн, каза Костов. За около 3 хил. тона пари ще дадат нови частни собственици. Това количество е заявено от дружествата в Харманли, Смолян, Исперих и Дулово, които бяха продадени на търгове.

Вчера надзорният съвет на холдинга отложи заседанието, на което трябваше да се обсъди ходът на изкупната кампания. Четиримата министри, които са в борда (Лидия Шулева, Пламен Панайотов, Милен Велчев и Мехмед Дикме), са решили да съберат повече сведения за хода на кампанията.

Гарантирам, че изкупуването на тютюна няма да закъснее от законния срок, който е 1 март, категоричен бе директорът Георги Костов. Според него проблеми може да се очакват само с изкупуването на количества над договорените за декар. Най-сериозно било положението в Гоце Делчев, където е произведено повече, поясни той./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.