1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Четири общини без пунктове за мляко

Четири общини без пунктове за мляко

 

В четири общини в Монтанско няма пунктове за изкупуване на суровото мляко, беше установено при последното преброяване в млечното говедовъдство в областта, завършило в края на февруари. Пробното анкетиране бе извършено доброволно от специалисти в общинските служби по земеделие и гори и местните ветеринарни лекари. Общините са разположени в т.нар. планински район - Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци.

Според данни от преброяването, в чиято достоверност не може да има съмнение, в планинските населени места се отглеждат близо 1000 крави, което означава, че ежедневното количество мляко никак не е малко и изкупуването му е проблем и за производителите и за преработвателите.

Има ли изход от ситуацията попитахме лектора от Националната асоциация на млекопреработвателите Людмил Луканов, който миналата седмица говори пред производители на мляко от областта именно по проблемите на кредитирането.

Кандидатите по програма САПАРД трябва знаят, че с документи, издадени от РВМС и РИОСВ вече ще трябва да докажат, че отговарят на новите стандарти, въведени от европрограмата. За създаване на нови млекосъбирателни пунктове могат да кандидатстват само организации на млекопроизводителите, а не отделни фермери. В сдружението пък всеки трябва да отговори на нормативите и изискванията на наредбата. За бизнесплановете земеделските производители могат да отделят до 8000 евро, което е 5 на сто от бизнесплана.

Луканов коментира, че производителите от четирите общини трябва да си изградят сдружения и да кандидатстват за финансиране. Вероятността да бъдат одобрени проектите не е никак малка, защото за тази година повече помощи ще получават инвестиращите в изостаналите селски и планински райони, които са обособени в специален списък./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.